Euro-manifestatie : Tienduizenden betogen in Brussel voor sociaal Europa

(04/04/14) - 50.000 manifestanten uit alle hoeken van Europa zijn vrijdag in Brussel op straat gekomen voor een "ander" en meer sociaal Europa. De manifestatie startte om 11 uur aan het Noordstation en pas rond 14 uur kwamen de laatste manifestanten aan het Jubelpark aan.

De manifestatie, die een initiatief was van het Europese vakverbond, kleurde ook erg internationaal. Er waren grote Duitse, Poolse en Spaanse delegaties, naast betogers uit Portugal, Litouwen, Hongarije, Slovenië, Kroatië, Luxemburg, Griekenland, Nederland en Frankrijk.

Ook de jongeren waren talrijk vertegenwoordigd. Zij zijn dan ook een van de grootste slachtoffers van de economische crisis. Hun slogans logen er niet om: "Stop Youthanasia" en "Jongeren zijn broodnodig".

Fotoreportage

De vakbonden ijveren met deze betoging voor een "socialer" en "ander" Europa. Ze hekelen de strenge aanpak tegen werklozen en de creatie van mini-jobs. Dit vergroot de armoede en ongelijkheid, luidt het. Europa wordt ook verweten sociale dumping in de hand te werken, door het ontbreken van een Europees minimumloon en gebrekkige controles van arbeidscontracten over de landsgrenzen heen.

Ook de slogans van de betogers schreeuwden om een socialer beleid
"Besparingsplan = duurzame armoede" en "People, not profit" of "Bezuinigen is geen werk". Ook de trojka kreeg ervan langs: "Trojka ketent sociaal Europa", waarbij een groep betogers letterlijk aan elkaar was geketend. Een enkeling zocht het bij de Belgische actualiteit: "No more pandas, we need jobs!".

www.etuc.org

Onze website maakt gebruik van cookies. Dit helpt ons om je een betere gebruikerservaring te bieden en laat ons ook toe onze website te optimaliseren.  Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Meer infoSluiten