Protest van meer dan 100.000

(06/11/14) - De nationale betoging tegen de besparingsmaatregelen van de regering-Michel in Brussel is een groot succes geworden. De magische grens van 100.000 deelnemers werd vlot overschreden. De organiserende vakbonden, waaronder een sterke delegatie van ACLVB en VSOA telden zelfs tegen de 120.000 deelnemers.

De betoging is dus een ernstige waarschuwing geworden voor de regering-Michel. Verdere acties en stakingen zullen de komende weken volgen.

De betogers verzamelden donderdagvoormiddag aan het Brussels Noordstation om zich klaar te maken voor een optocht naar het Zuidstation. Veelkleurig geklede syndicale militanten maakten op allerhande en heel spitsvondige en ludieke manieren hun ongenoegen over de besparingen duidelijk. “We voelen ons echt belazerd en komen daarom vandaag massaal protesteren”, zo maakte een blauwe vakbondsmilitant ons duidelijk.

“De besparingen treffen de werkmens en het is al helemaal niet nodig dat we langer moeten werken”, zei een andere liberale syndicalist die hoopte dat het sociaal overleg toch terug zou worden opgestart om bepaalde maatregelen terug te schroeven.

De voorzitter van ACLVB Jan Vercamst zei dat de verhoging van de pensioenleeftijd puur kiezersbedrog was. “De maatregelen van de federale regering zijn onevenwichtig. Ze scheppen ongelijkheid. Dit is een regering van de rijken. Wij moeten nu opnieuw kunnen praten over de indexsprong en de pensioenen. De hoge vermogens moeten aangepakt worden.”

Vertrek vervroegd
De meeste betogers kwamen met het spoor. De betoging begon wat vroeger wegens de hoge opkomst aan het Noordstation. Op een bepaald moment moest het treinverkeer in het Noordstation worden onderbroken omdat er zoveel volk in het station aanwezig was. Betogers geraakten zelfs niet meer op een trein, en moesten huiswaarts keren. De vakbondsleiders namen de officiële kop van de betoging,  achter een spandoek met daarop "Rechtvaardigheid nu". De bonden betoogden tegen het besparingsbeleid van de regering Michel I. Onder meer de verhoogde pensioenleeftijd en de indexsprong zijn kop van jut. De betoging werd in de overheidssector goed opgevolgd.

VSOA neemt afstand van geweld
In de rand van de betoging ging het er vaak grimmig aan toe. Aan het Zuidstation werden de kantoren van de NMBS bekogeld en moest de politie met het waterkanon ingrijpen. Vooral dokwerkers en metalo’s gingen in de omgeving van de Hallepoort de confrontatie met de politie aan. Er vielen enkele gewonden.

Het VSOA liet op voorhand weten resoluut afstand te nemen van om het even welk geweld of vernielingen die zich tijdens of in de rand van de betoging zouden voordoen.

Omstreeks 17 uur werden de vakbonden ontvangen op het kabinet van premier Charles Michel. “Om de dialoog voort te zetten”, zo heette het.

Onze website maakt gebruik van cookies. Dit helpt ons om je een betere gebruikerservaring te bieden en laat ons ook toe onze website te optimaliseren.  Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Meer infoSluiten